Externt föredrag om Vattenfalls utveckling av ny kärnkraft vid Ringhalsverket

Vattenfall

Externt föredrag om Vattenfalls utveckling av ny kärnkraft vid Ringhalsverket

Vid styrelsens sammanträde 2024-05-17 deltog Desirée Comstedt, ansvarig för utvecklingen av ny kärnkraft Vattenfall med ett externa föredrag.

Vattenfall har den 19/2 redovisat sin förstudie om ny kärnkraft vid Ringhalsverket. Företaget förbereder en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten, men har ännu inte bestämt hur många eller vilken typ av reaktorer (storskalig eller SMR) man kommer att bygga. Enligt förstudien finns det på Väröhalvön utrymme för 3-5 SMR-reaktorer.

Byggnation av fler reaktorer kräver bl. a. en utredning om naturreservatsfrågor i området. Vattenfalls planer bygger på att staten medfinansierar investeringen. Ett lokalt samråd kommer att genomföras våren 2024. Företagets målsättning är att en ny reaktor vid Ringhals ska kunna tas i drift i början på 2030-talet.

Vattenfalls befintliga anläggningar börjar fasas ut 2040/45. Nu pågår utredningar om livstidsförlängning till 2060- talet. Strålsäkerhetskraven är höga under hela livscykeln. Vattenfall äger idag fem kärnkraftverk. Om reaktorer faller bort så måste man titta på hur detta påverkar samtliga anläggningar. Förhoppningar finns om att ett beslut kan tas om livstidsförlängningar. Detta innebär i så fall 50 miljarder i investeringar. Samtidigt driver Vattenfall avvecklings- och rivningsprojekt vid Ringhalsverket.