Om KSO

Elnät

Kärnkraftskommunerna

1977 startades KSO, vilket är ett organiserat samarbete mellan kärnkraftskommuner. Organisationen arbetar med frågor av gemensamt intresse för de fyra kommunerna i Sverige som har kärntekniska anläggningar.

KSO genomför studieresor till olika länder. Syftet är att skaffa sig ett internationellt perspektiv på energifrågorna och informera sig om förhållandena i andra länder och kommuner med kärnkraft.

Fakta

Syfte

Kärnkraftskommunernas syfte är att ta tillvara medlemskommunernas intressen inom kärnkraftsområdet och energifrågor i övrigt.

Mål för verksamheten

Besök i Äspötunneln

KSO:s huvudsakliga uppgifter​

KSO deltar aktivt i arbetet kring EU:s energipolitik som svensk medlem i det europeiska nätverket för kommuner med kärntekniska anläggningar, GMF. Nätverket medverkar i EU- kommissionens nätverk för kärnkrafts- och energifrågor, ENEF.

Axplock av remisser

O3:ans reaktorhall

Riktlinjer KSO

Riktlinjerna syftar till att ge stadga i KSO:s verksamhet och en viss formalisering av verksamheten jämfört med tidigare riktlinjer från 1978. Riktlinjerna och överenskommelsen mellan medlemskommunerna motsvarar de krav som bör kunna ställas på verksamheten för att den ska fungera på ett bra sätt. Riktlinjerna har uppdaterats vad gäller syfte, mål, riktlinjer och internationellt samarbete. 

I övrigt bygger de på det som samarbetsorganet var överens om vid bildandet för drygt 40 år sedan. Viss formalia om styrelsearbete, medlemskap, ekonomi och sekretariat har tillförts. I likhet med det som gäller digital kommunikation på KSO:s webbplats.