Kärnkraftskommunerna genomförde ett tvådagars möte i Östhammar den 14-15 november 2024.
Vid mötet deltog även ledamöter i de lokala säkerhetsnämnderna. Här kommer en sammanfattning av dagarna samt presentationer för nedladdning.
Dag 1 – 14 november
a) Peter Selting, avdelningschef säkerhet, miljö och kvalitet, informerade om SKB:s AB:s verksamhet och i synnerhet byggnationen av Kärnbränsle/Slutförvaret och utbyggnaden av mellanlagret Clab och Inkapslingsanläggningen i Oskarshamn den pågående utbyggnaden av SFR.
b) Niclas Meltzen, säkerhetschef på Forsmarksverketinformerade om Vattenfalls förstudie rörande eventuell livstidsförlängning av driften vid reaktorerna Forsmark 1-3 med 20 år till totalt 80 år samt Vattenfalls förstudie kring ny kärnkraft vid Ringhalsverket i Varberg.
En busstur genomfördes på området där Kärnbränsleförvaret ska byggas och där SFR-utbyggnaden pågår. Studiebesöket är också ett led i att fortbilda ledamöterna i de lokala säkerhetsnämnderna inom kärnteknikområdet och vid detta tillfälle särskilt de kärntekniska anläggningarna i Östhammars kommun.
Dag 2 – 15 november Styrelsemöte
Den andra dagen av KSO- mötet ägnades åt ett styrelsemöte. satsningen på ny kärnkraft och de förstudier som pågår i Nyköpings, Oskarshamns och Varbergs kommuner. Kärnkraft har inte byggts i Sverige på över 40 år och därför är det viktigt att berörda kommuner finns med tidigt i lokaliseringsprocessen och att en öppen dialog och kommunikation sker med kommunerna från både statens, myndigheternas och industrins sida. Det är angeläget att kommunerna har kompetens och lokal acceptans hos invånarna för etablering av ny kärnkraft, som i de nuvarande kärntekniska kommunerna.
Vid styrelsemötet Vid styrelsemötet informerade även projektledare Anders Hallberg, Naturvårdsverket, om myndighetens regeringsuppdrag för att underlätta kommuners planering och arbetssätt med tillståndsprocesser för effektivare etablering av ny kärnkraft genom medel till pilotprojekt.
Regeringen har avsatt 5 miljoner kronor 2024 och ytterligare 5 miljoner kronor 2025 till att höja beredskapen kring ny kärnkraft i kommunerna. Detta avser pilot-projekt där både etablerade kärntekniska och nya kommuner har kunnat söka pengar före den 12/11. Bland KSO-kommunerna har Oskarshamn, Varberg och Östhammar sökt medel till intressanta pilotprojekt som bland annat rör både etablering av ny kärnkraft och andra fossilfria energislag samt plan- och miljöfrågor i samband med processerna. Naturvårdsverkets beslut förväntas i mitten på december månad i år.